teisipäev, 9. veebruar 2010

Peadpidi esivanemais - huvitavaid fakte

Fakte laste esivanematest:

Riinu ja Pärtli isaisapoolse vanavanavanaisa ja vanavanavanaema perre sündis 13 last, kellest 7 suri lapsena ja üks teismelisena. Ellu jäi 5 last, neist tänasesse jõudnud järeltulijaid on vaid kahel. Kõige suurem ongi Mardi vanaisa (kes oli neist 13-st noorim) järelkasv, ehkki vanaisal-vanaemal endal oli/on vaid kaks last (üks neist siis Mardi isa, eks - keeruline, ma tean).
Mardi vanaisa ja ta 12 õde-venda sündisid ajavahemikus 1890-1907 ehk siis 17 aasta jooksul. Noorima ja viljakaima poja Märdi (või Martin-Eduardi) sündides oli ema Mai 42- ja isa Jakob 46-aastane.

Muidugi oli vanasti laste suremus suur, aga kas nii suur suremus oli siiski tavaline?

Teine huvitav teema oleks nende laste nimed - igaühel kaks nime (Mardi vanaisal isegi 3), kokku siis 27 eesnime 19.-20. sajandi vahetusest.
Muuhulgas Anna, Marta, Kaarel, Iida, Jaan, Eliise, Aukusd (pole minupoolne trükiviga), Wuldemar, Teerese ja Juhhanes.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sellise hulga laste matmist on tõepoolest raske ette kujutada. Nimede koha pealt aga on kuidagi turvaline teada, et maailmas pole midagi uut, selle kaudu võib paremini mõista neid vanemaid, kes oma lastele näiteks Händrju nimeks panevad. Ega nime kirjapilt inimest tee...

Anonüümne ütles ...

Laste suremus oli suur jah. Soovitan kindlasti lugeda Baeri "Eestlaste endeemilistest haigustest", see on väga valgustav ja põnev.

Kuidas suguvõsa uurid? Kas geni.com-i kasutad ka?

Tiina

Helen ütles ...

Hakkasingi geni.com-i kasutama. Mardi isapoolne suguvõsauurimus oli juba paberil olemas ja seda sisse trükkides adusingi neid detaile... Varem polnud selle pilguga vaadanud.