kolmapäev, 2. märts 2011

Kooliplaanid, lühidalt

See aeg on siis nüüd käes. Laps läheb sügisel kooli.
Aga millisesse? Seda me veel ei tea.

Sõelal on kolm võimalust, mida on päris palju.

1) pärast kevadist kolimist saab meie piirkonnakooliks Kesklinna kool. See on põhikool, mis asub enam-vähem meie maja kõrval. Väike, hiljuti vingelt renoveeritud-juurdeehitatud. Seal käivad paar sõpra. Kelle vanemad on vist üldjoontes rahul.

2) teine kodule väga lähedal olev kool on Katoliku kool. See on katsetega kool, inglise keele erikallakuga kool, kus eripärana lisandub üks tund usuõpetust nädalas. Samuti põhikool. Inglise keelt iga päev alates 1. klassist. Seos kirikuga on: tähtpäevadel käiakse kirikus, hommikuti on koolis hommikuring. Algklassid (2 paralleeli) on eraldi majas, suurel vahetunnil käiakse õues. Kõik tuttavad vanemad, kelle lapsed seal käivad, on ülirahul. Ka need, kes algul pigem skeptilised olid. Kool on õppemaksuga (mis pole väga suur).

3) Miina Härma. Katsed. Sisse saavad pigem eelkoolitatud lapsed. Mina pole tahtnud eelkoolitust teha. Ma olen näinud seda, mismoodi lapsi treenitakse ja stressi aetakse. No ei ole vaja seda lapsele ega perele. Vanemate ja laste arvamused koolist on seinast seina. Mõnele meeldib, mõnele kohe üldse mitte. Selles ollakse ühel meelel, et õppimine on seal au sees. Meil on see värk, et seal koolis käivad kõik meie laste Tartu-sugulased (ühe erandiga) ja suure tõenäosusega saavad sinna sel aastal sisse ka kaks Riinu eakaaslast-sugulast (kõvasti eeltreenitud lapsed. Katsetele me siiski läheme, kui saab sisse, siis on see üks võrdväärne valik teiste seas. St ma pole küll kindel, et kui ta saaks sisse, siis oleks see ka kindel valik. Oleneb, oleneb... paljudest asjadest, nt õpetajast.

Mulle tundub, et Härmasse sissesaamise võimalus on üsna 50-50, nagu öeldakse. Riinu on tugevalt keskmine paljudes asjades, aga takistuseks võib saada ta aeglus. Lihtsalt mõtleb liiga kaua mingi ülesande peale, et see ikka perfektselt teha ja sinna see aeg kaob. Võib-olla.

Eks ole näha. Põnev aeg on, aga mingit survet pole ei lastele ega vanematele (ma loodan). Vähemalt esialgu ei ole keegi tugevat Härma-survet avaldanud, ehkki arvestades laste isapoolse suguvõsa ajalugu ja traditsioone, siis justkui isegi võiks olla. Huvi tuntakse küll.

4 kommentaari:

Eppppp ütles ...

Mu meelest väga oluline on klassi suurus ja konkreetne õpetaja, kes klassijuhatajaks saab.
Igatahes kõik kolm on head valikud ja Riinu on tubli tüdruk, kellest saab kindlasti õpetaja jaoks üks lemmik ja tugiisik klassis!

leeni ütles ...

mina võtaks kõige lähema kooli. lapsel on niiii mõnus hommikul võimalikult kaua magada ja siis kooli lipata. koolist koju ka hea lähedal tulla.

enda kogemus on kooliajast, kus koolimaja oli kohe üle väikese liiklusega kõrvaltänava. oma poeg käib nüüd koolibussiga maakooli - kooliga ja transpordiga olen väga rahul, aga ärkamise kellaaeg on kuratlik - iga päev 6:30, sest 7:20 läheb koolibuss, mis on koolimajas 7:35 (aeg, kus kodulähedases koolis käivad lapsed alles ärkavad) ja tunnid algavad 8:10. peale tunde ei saa ka kohe koju - peab pikas päevas koolibussi ootama (kella 14ni). nii, et ikka kodule võimalikult lähedane kool!

Helen ütles ...

Kaugus on meile ka oluline. Seepärast oleme välistanud kõik variandid, mis jäävad jalutsukaugusest kaugemale. Kesklinnna ja katoliku on mõlemad ca 5 min kaugusel.
Nüanss on ka veel see, et kesklinnas algaavd tunnid 8.00, katolikus 8.15, aga Härmas on vist algklassides õhtupoolne vahetus - millel on omad head ja vead, aag vähemalt ei algaks see varajane orjus veel pihta. Seni oleme 9-ks minejad.

Kairit ütles ...

Härma pakkus möödunud aastal üllatuse- mu tuttavatest ei saanud sisse ükski eeltreenitud laps. Tavalisi sai küll, isegi üks Siimu lasteaiaõde (ja sealjuures rühma ettevalmistus kooliks kulges üle kivide-kändude)... kas tõesti metoodika sõelub need loomulikult võimekad välja või töötab miski onupojapoliitika.

Mul pärast Siimu "kolmanda veerandi sündroomi" pea-ja kõhuvaludega on tugevnenud eliitkoolide vastane hoiak. Nägin unes, et kolin Võrru, et Marta saaks kodu lähedal väikses koolis ja muusikakoolis käia.