pühapäev, 27. aprill 2008

Kirglik Pärtel


Kui keegi paluks mul iseloomustada Pärtlit vaid ühe sõnaga, siis oleks selleks sõnaks KIRGLIK.
Ta oli juba sündimisest peale kirglik. Igas tema suhtumises, reaktsioonis, pilgus ja teos on suurem või väiksem ports kirglikkust. Kui ta naerab või isegi naeratab, siis kirglikult, silmade, suu, kõrvade, põskede, käte ja jalgadega. Kui ta näeb kassi või koera, laseb ta kuuldavale kirglikke hüüdeid. Kui möödumas on rong või traktor või mõni vähegi suurem auto, siis tormab ta või näitab kirglikult selles suunas, kogu oma olemusega.
Paraku mahub kirglikkust ka elu kurba poolde: kui Pärtel nutab, siis teeb ta sedagi kirglikult... Olen küllalt näinud muretsevaid ja ehmatanud pilke, mis mulle ütlevad: "mida te ometi lapsele tegite, et ta niimoodi karjub?" Kui ta on vihane, siis ikka ka kirglikult!
Pärtel on kindlasti kõvasti üle keskmise emotsionaalne tegelane. Lisaks kirglikkusele iseloomustab teda veel suur liikuvus. Oma lühikese elu jooksul on ta ärkvel olekus vaid õige vähe paigal püsinud. Teda on juba esimestest elukuudest saati kannustanud tohutu liikumisvajadus. Ja kui ta oli liikumiseks veel liiga väike, siis see olukord.... vihastas teda kirglikult! Ja nii ta muudkui karjus.
Nüüd on selles mõttes lihtsam, aga liigub ta tõepoolest kogu aeg. Titeringis on mu'lt paar ema küsinud: "Kas ta sul vahel paigal ka püsib?" Aus vastus oleks, et ei püsi tõesti. No söögitoolis ainult, ehkki ainult sellises, mis on nn ripptool. Tavalises söögitoolis üritab ta ikka kõigepealt püsti tõusta. Riinu väike töötool on meil pidevalt pikaliasendis, sest kui tool on püsti, ronib Pärtel sellele kahe sekundiga peale, tõuseb seal püsti ning hakkab kätega vehkima ja indiaanihuilgeid tegema ja tantsima. Ikka kirglikult!



Ronimine on jällegi üks meelistegevusi. Eile proovis ta selga ronida ühele sõbralikule väikese jääkaru moodi koerale.
Ka toiduga on Pärtlil kirglik suhe. Nimelt enamikke toite armastab ta kirglikult. Süüa talle juba meeldib! No mõned asjad muidugi väga ei meeldi, aga need on erandid. Pärtli tavaline toidukogus on umbes 2 Riinu portsu. Ja magusat ta armastab, kirglikult! Riinul on sageli magustoidust üsna ükskõik (kui see pole just jäätis või komm), aga Pärtel peab magusat saama! Mida iganes! Ja ikka rohkem!

Kommentaare ei ole: