pühapäev, 13. september 2009

Montenegro I



Montenegro. Perast, iidne linn Boka lahe tipus. Kergelt klaustrofoobiline olemine on siin meiesuguste Setomaa lagedate väljade inimestele, sest kogu see väike fjord-laht on ümbritsetud üle 1000 m kõrguste mägedega ja paras kausis istumise tunne on. Pole seda pikka avarust, mis nt Horvaatia saartel. Aga kahtlemata on see maastik äärmiselt kaunis, dramaatiline, uskumatu.

Iga kord on see Vahemere piirkond üks uus avastamine. Seekord oleme sattunud linnakesse, millest ma üldse aru ei saa. Siin on ca 450 elanikku, ja ilmselt on kogu tööealine elanikkond rakendatud turismindusse. Muud elu siin küll ei näi olevat. Linn on üles ehitatud nii, et otse mere kaldal on üks tänav, kus sõidab päris palju autosid, kõnniteed ei ole ja otse tee kõrval on meri. Ja risti suunas siis lähevad mõned trepid majade juurde. Meie tuppa jõudmiseks on vaja ronida 96 trepiastet kõrgemale.

Ütleme ausalt, lastega olemiseks pole see linn just parim valik. Siin pole isegi kiviranda, ja liikumine tähendab pidevat jälgimist, et keegi vette ei kukuks või kivitrepil jalga ei murraks või auto alla ei jääks. Sestap on Pärtel meil pea kogu aeg süles. Talle muidugi täitsa meeldib.

Aga muidu on mõnus. Eriti super on meie seekordne elamine. Ühegi varasema reisi jooksul pole meil olnud nii vinget korterit. Asub kahel tasandil, on maitsekas, uskumatu ja rikkaliku valgustusskeemiga ning hunnitu vaatega, muidugi. Põhiliselt istumegi aknal, kui toas oleme. Siin ongi istumisaknad.

Vaade meie toast eilse pilves ilmaga:




Ja tänase päikseline ilmaga:



Vaade Perastile veidi eemalt (paadist):



Mis me siis teeme? Sööme palju jäätist. Täna sõitsime kõrvallinna, mis on vähe suurem, kus oli turg ja toidupood, aga mis polnud üldse nii nunnu muidugi. Seal oli üks mõnus kiviklibune rand, mis lastele paariks tunniks rõõmu pakkus.




Ja siis käisime ühel lähedalasuval kivisaarel, kus asub kirik ja muuseum ning tegime seal ka pilte:




Üleüldine reisiväsimus hakkas minu hinnangul taanduma täna pärastlõunaks. Homme läheme Kotori, edasine on veel lahtine.

Esimesel päeval oli ilm päris pilves, aga täna hommikul tuli päike päris kenasti välja. Sooja oli umbes 26-27 kraadi, ma pakun.

2 kommentaari:

Unknown ütles ...

Jällegi pean kiitma Pärtli stiilitunnet oma riietuse valikul: see maika on lausa hurmav.

Elmar Seljanka.

Anonüümne ütles ...

Elmar Seljanka, haa :)
Mul on häämeel teie pärast (aga jah, see auto alla jäämise stress võiks muiugi olemata olla...)
Eppppp