pühapäev, 19. oktoober 2008

Vestlused Maa arengust ja evolutsioonist


Eile hilisõhtul maalt tulles, autosõidu ajal jäi Pärtel magama, ent Riinuga arenesid meil päris keerulised vestlusteemad.
Näiteks uuris ta, kuidas on saared tekkinud. Minule kui loodusgeograafile oli see õnneks üsna kerge seletada ja ta sai väga hästi aru ka. Ise kohe kordas üle: "AA, see on siis nii, et igasugune merepõhi on kunagi maa olnud?" Väga terane ju. Aga siis uuris, et kas inimesed uppusid ära, kui meri peale tuli. Ma siis seletasin, et see käis kõik väga aeglaselt, aga et siis veel tegelikult inimesi ei olnudki. Nii jõudsime evolutsiooni teemani.
Oma vanema (pool)venna Mats Oskari mõjul teab Riinu hoopis seda, et Jumal lõi inimese...
Mina siis tulin lagedale enam tuntud teooriaga selles küsimuses. Noh, et algul polnud üldse midagi ja siis tulid õige väikesed elukad jne. Kuni selleni välja, et ahvid on meie sugulased ja et meie esivanemad on ahvid. Sõna "esivanemad" ei ütle talle küll midagi. See oli juba märksa keerulisem seletada. Igatahes natuke sai ta aru, aga natuke ei saanud ka, sest nüüd ta väidab, et me oleme kõik kunagi ahvid olnud. Mis on üldises mõistes muidugi õige, aga kui ta siis kinnitab, et "mina olen ka kunagi ahv olnud", siis see pole enam päris õige. Ja seda me ei saanudki päris selgeks. Siin on ilmselt mingit piltmaterjali abiks vaja, siis peaks aru saama küll.

Lapsevanemaks olemine on ikka paras väljakutse:)
Aga nii hirmus huvitav ja armas ka!

Kommentaare ei ole: